Startup en financiering

Hobby of business? 

Ik ben het al meerdere keren tegengekomen: starters (maar ook bestaande ondernemers) die hele goede ideeën hebben maar het geld dat nodig is om het uit te kunnen voeren is er niet. 

Maar een gedreven starter wil toch verder. Vaak wordt het dan eerder een hobby dan een startup. Omdat dan ook geen inkomen kan worden verkregen uit de startup sterft het een eenzame dood. Dat vind ik zo jammer, want wie weet zat de wereld juist te wachten op dat idee! 

Op tijd! 

Het is dus belangrijk om al in een vroeg stadium van idee-ontwikkeling aandacht te geven aan de financiering. Lastig hoor, want het idee zelf snoept alle tijd op en is veel leuker. Ik heb ervaren dat als je in een vroeg stadium onderzoek welke financieringsmogelijkheden er voor jou zijn dit juist rust geeft om met het idee, succesvol, aan het werk te gaan.  

Jouw juiste financier 

De eerste stap is om vast te stellen welke soorten van financiers er zijn, wat hun beweegredenen zijn om geld beschikbaar te stellen en wat jouw mogelijkheden zijn. Jouw wensen zijn essentieel: je wil een financier die bereid is mee te denken bij de uitvoering van jouw idee. Dan wordt het een samenwerking, dat voelt goed.  

Kan dat dan, hoor ik je vragen? Jazeker, maar dat vergt goed zoeken naar de financier die tenminste eenzelfde doel nastreeft. Ik zeg tenminste want primair gaat het bij financiers natuurlijk om rendement.  

Welke financiering 

Maar welke soort financiering is dan voor jouw situatie gewenst en mogelijk? Wil je dat de financier mede risico draagt (eigen vermogen) en daarmee meer zeggenschap verkrijgt of wil je graag helemaal zelf willen besluiten. In ieder geval gaat het om continuïteit in de financiering. Je wil toch niet dat je business opstart en dan, door gebrek aan geld, moet stoppen? 

Stoppen of doorgaan? 

Ik geef je nu een voorbeeld om het concreet te maken. 

Een startup wil de voedselverspilling aanpakken. Een geweldig idee vinden ook meerdere partijen die er bij betrokken worden. Dat zijn leveranciers, verwerkers, financiers en vrijwilligers. De financiers komen met financiering in de vorm van subsidie en bijdragen. De beschikbaar gestelde geldmiddelen worden gebruikt voor de opzet en inrichting (deels) en uiteindelijk is de koek op voor de business goed en wel is gestart. Aankloppen bij de financiers leert dat deze het waarschijnlijk meer doen voor de eigen uitstraling en stoppen de subsidie en bijdragen. Het idee is super, maar de manier van financiering helpt dat idee om zeep. 

Startupinbusiness 

Ik weet dat jij het vinden van een financiering niet makkelijk vindt. Want hoe doe je dit allemaal? Het is de start van jouw business en dan is dit niet de makkelijkste stap. Daarom bied ik vanuit Startupinbusiness hulp bij het proces van financiering. Samen met jou verken ik de mogelijkheden om te komen tot de meest optimale manier van financiering. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *